Högsäsongen för inbrott i fritids- och sommarstugor börjar nu under hösten och fortgår hela vägen in på hösten. Därför är det även hög tid att se över så du har gjort allt i din makt för att skydda din bostad från tjuvarnas fula metoder – vanligt är nämligen att de ägnar sig mer åt skadegörelse när de väl tar sig in i ens hus.

Det absolut första en bör göra när det kommer till att skydda sitt hem eller sin fritidsstuga mot inbrott är att skaffa sig ett ordentligt larm och säkerhetssystem. Det är något man bland annat kan hitta hos Protexus och är man intresserad av att lära sig mer om vilken typ av olika larm det finns att välja bland på marknaden finns en bra artikel hos PC för alla att läsa igenom. Men detta är långt ifrån allt man kan och ska göra för att skydda sin bostad eller sin sommarstuga, det hela handlar nämligen om att få tjuven att inte ens försöka sig på att genomföra sitt brott hos dig.

Larm, lås och andra åtgärder

Enligt tidningen Västgöta Bladet har antalet anmälda inbrott i fritidshus ökat med 7 procent jämfört med fjolåret och enligt tidningen Byggahus är det också allt vanligare att tjuvarna snarare förstör än snor saker. Så hur ska man göra för att undvika inbrott? Enligt polisen ska man först och främst skaffa sig ett ordentligt larm även till sommarstugan och se till så man har ordentliga lås över hela byggnaden. Med det innebär att man ska se till så både dörrar och fönster har ordentliga och godkända lås, vilket också inbegriper altan- och balkongdörrar samt källarfönster. Extra bra är det även om man sätter galler för fönstren i stugan som det också finns lås på för att göra det extra svårt för tjuven att ta sig in den vägen. Annat att tänka på är följande punkter:

  • Ha aldrig värdesaker i huset när du inte är där.
  • Bomma igen stugan ordentligt innan du lämnar den för säsongen.
  • Plocka undan alla trädgårdsredskap och stegar med mera från trädgården och lås in dessa.
  • Se till att larmet du valt är kopplat till en larmcentral.
  • Ligger stugan ensligt kan det vara bra att skaffa ett ordentligt områdesskydd såsom en vägbom och inhägnader vid exempelvis bryggan om du bor vid en sjötomt.