En trygg och säker ekonomi är något av det bästa du kan unna dig själv. Att kunna betala dina räkningar i tid, att inte behöva oroa dig över oförutsedda händelser och att kunna sätta lite guldkant på tillvaron då och då ger trygghet i vardagen.

ekonomiLån är en del i mångas ekonomi, av olika anledningar. Det behöver inte vara negativt att ta ett lån, men innan du beslutar bör du fundera på syftet med lånet och om du har råd att betala räntor och eventuella avgifter. Då har du en bra grund att stå på för att kunna hitta det bästa lånet för just dina personliga förutsättningar.

Skaffa den bästa räntan

Om du ska ta ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet, är det viktigt att titta på vilken ränta som gäller och om det tillkommer några andra avgifter. Genom att använda en tjänst för jämförelse av privatlån på internet kan du i lugn och ro skapa en ansökan som skickas till flera långivare. Därefter får du erbjudanden från långivarna och kan välja det som passar bäst.

Bygg ekonomisk trygghet

Ett lån kostar alltid, särskilt om du inte har en säkerhet som bil eller bostad att låna på. Ibland kan det räcka med att exempelvis sälja av tv-spelen eller kläderna du aldrig använder. Därför är det bra att först och främst se om du kan hantera oförutsedda utgifter utan att behöva låna:

Vart fjärde hushåll i Sverige skulle ha svårt att klara av en oförutsedd utgift på 15 000 kronor – Sydsvenskan

Har du redan tagit ett antal lån så kan ett nytt samlingslån som bakar ihop skulderna vara fördelaktigt eftersom du har chans att få lägre ränta. Därefter kan du börja bygga en buffert och kanske ett sparande till en resa eller ett framtida boende.