Många oroar sig idag över tillståndet i världen, där olika kriser och utmaningar avlöser varandra. Vi har nyligen genomgått en global pandemi vilket skapade behov av restriktioner och isolering. Det säkerhetspolitiska läget har under senare tid försämrats på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och dessutom har vi en allt mer eskalerande och allvarlig klimatkris där konsekvenserna förvärras dag för dag.

Om Sverige drabbas av en mer akut kris är det viktigt att du snabbt kan ta dig själv och familjen till ett säkert ställe. För bilägare är det viktigt att preppa bilen med kvalitetsdäck, exempelvis från märket Continental, och att göra goda förberedelser i övrigt. Med ordentligt med bensin i tanken och en extra dunk i bakluckan är du bättre förberedd om krisen kommer.

Förnödenheter till bilen och hemmet

Det är bra att alltid se till att du har rätt packning i bilen i händelse av en akut kris. Du kan packa ner en första hjälpen-låda, vevradio, verktyg till bilen, spritkök och ficklampa. MSB eller “Myndigheten för samhällsskydd och beredskap” beskriver hur alla Sveriges hushåll nu förväntas ha hemberedskap där de ska kunna klara sig helt utan samhällets hjälp under en veckas tid.

I checklistan över vad du ska ha hemma står bland annat:

  • En radio som är batteridriven eller går på vev eller solceller
  • En ficklampa med extra batterier
  • Powerbanks till mobilen och kontantkort är mycket viktigt, så att du fortfarande kan kommunicera med omvärlden och betala för mat och annat
  • Det är bra att alltid ha bilen fulltankad och även ha tillgång till alternativa färdmedel, som en cykel

Förbered bilen

Allt fler svenskar preppar för att kunna hantera större samhällskriser. Detta enligt en ny undersökning från Röda Korset och Novus. Numera säger 60 % av svenskarna att de har ett lager av vatten och mat, första hjälpen-utrustning samt en krisplan. Siffran har ökat med 34 % jämfört med samma undersökning 2021.

En viktig del av att kunna förflytta sig vid en kris är att hålla sig varm. Lägg varma filtar i bilen så att passagerare och förare inte fryser på resan. Ett par rejäla arbetshandskar kan komma väl till pass om du behöver laga bilen på vägen. Det är också bra att ha med en reflexväst och silvertejp.