För att skydda sitt hem gäller inte bara de klassiska tricken som att installera ett inbrottslarm, byta ut den gamla ytterdörren mot en säkerhetsdörr och be grannarna hålla utkik under semesterveckan på Rhodos. Det finns fler taktiker än dessa.

road-man-lights-legsNågot som ganska nyligen blivit en snackis är att låta begagnade mobiler, som fortfarande fungerar utmärkt men helt enkelt blivit lite daterade, användas som kameror hemma. I MacWorld listas detta tips samt andra fantasifulla och praktiska saker en kan göra med en gammal mobil som fortfarande funkar.

I en artikel i Aftonbladet finns fler tips på att skydda sig mot inbrottstjuven. Det är en före detta yrkeskriminell som visar på de saker som tjuven sneglar på när han beslutar sig för att bryta sig in i ett hem. Vad avskräcker mest och hur du som privatperson faktiskt skyddar dig på bästa sätt.

Säkerhetsdörr och polislås

För att göra det svårt för inbrottstjuven är det väldigt viktigt att du har en säkerhetsdörr, trots att det är kodat eller krävs nyckel nere i trapphuset. En säkerhetsdörr tar nämligen längre tid att bända upp och många tjuvar ger sig helt enkelt inte på en sådan dörr. Förutom att det tar tid för tjuvens så väsnas det mer i tamburen och grannar kan under den tiden höra och ringa polisen. Däremot en helt vanlig dörr är ingen match för en tjuv, det kan ta ett par sekunder men sen är personen inne i lägenheten, och det tyst och enkelt.

För att göra det ännu svårare för gärningsmannen är det bra att använda polislås och nyckelkåpa på dörren, dra ner persiennerna när du inte är hemma och låt inte värdesaker synas utifrån. Förvara inte alla nycklar på samma plats i hallen. Lås in värdesaker i bankfack om du kan och ha inte all din värdefulla egendom på en och samma plats i hemmet, sprid hellre ut denna.