Ska man ha ett säkert hem, gäller det att se till att man har ett bra brandskydd. Detta kan bestå av en brandvarnare och brandsläckare. Det är även viktigt att bostaden är utformad så att den inte förvärrar en brand.

1160576-fire-fighting

Det finns en del olika saker som man måste tänka på när det gäller säkerheten i hemmet. Det första som de flesta tänker på när det gäller detta är förmodligen hur man ska skydda hemmet från inbrott. Men det är faktiskt minst lika stor risk att huset börjar brinna, och det innebär samma typ av förödelse, om inte ännu värre, med en storbrand i hemmet. Självklart behöver man vidta ett antal åtgärder för att förebygga en brand i hemmet.

Investerar i brandsäkerhet

Exempelvis finns en del saker som husbyggare och kommuner gör för att förebygga bränder i huset. I den här artikeln kan man läsa om att räddningstjänsten nu gör en stor inventering av ett antal bostäder efter att det skett en omfattande brand. Varför branden spreds och blev så stor berodde på att brandväggarna i fastigheten var felkonstruerade och detta förvärrade skadorna. Man ska alltså göra något åt detta för att undvika att detta händer igen i samma eller andra hus.

Håll koll i hemmet

Det finns självklart massor som man som enskild person kan göra för att förebygga en brand i hemmet. Det handlar om alltifrån att installera brandvarnare, till att inte lämna ljus tända när man lämnar ett rum. Man kan även göra mycket när man lagar mat för att det inte ska börja brinna. Till exempel bör man aldrig ha brännbart material runt och på spisen och man bör rengöra spisen regelbundet. Spisfläkten bör också rengöras regelbundet för att fett inte ska börja rinna och ta fyr.

Utrustningen som behövs

Vad gäller de prylar som man ska investera i för att vara skyddad om väl en brand utbryter, är brandvarnare och brandsläckare viktigast. Det är även viktigt att man regelbundet kontrollerar att brandvarnaren fungerar och att den har fräscha batterier. Brandsläckaren bör man dock aldrig pröva eftersom man då måste köpa en ny.