Visst är det slöseri att köpa ny telefon stup i kvarten och tära på jordens resurser som inte är oändliga? Men en ny trend har tagit grepp om västvärlden som istället börjar vända sig mot reparations och second hand vad telefoner beträffar. Idag kan du få en äldre telefon, helt i nyskick genom att lämna in den.

Mobilplaneten är bara en av de många aktörer som valt att specialisera sig på telefoner och rusta upp dem. Hos dem kan du lämna in din trasiga telefon och uppdatera den, såsom att installera säkra appar, laga spräckt skärm eller göra andra digitala finesser. Detta är ett hållbart, miljövänligt och smart drag som borde ha kommits på för längesedan, men nu är det alltså en allt större självklarhet för miljömedvetna själar i samhället.

mobiltelefonPrioritera säkerheten vid reparation

När du ändå är i färd med att laga eller uppdatera din gamla goding till telefon, så kan du slå på stort och köra på ordentligt. Kanske vill du ge vidare din gamla telefon till ett barn istället för att slösa en massa pengar till en 7-åring på att skaffa en svindyr, ny telefon. Dock kan det vara värt att uppdatera på ett säkert sätt och installera olika appar som kan gagna både dig och ditt barn. Det utvecklas ständigt nya applikationer som är bra för skolåldern samtidigt som du kan hitta appar som förbinder dig och ditt barn när ni är separerade under dagen, vilket gör att du har större koll.

Även om du inte har barn så finns det intressanta appar att inprogrammera. Det kan exempelvis röra sig om ett digitalt hemlarm på vilket du kan koppla upp dig och ha koll på vad som händer i hemmet när du är borta. Vid reparation kan du således be om en mängd olika ting som förenklar vardagen för dig och som håller dig klimatsmart på samma gång.

reparerad telefonLagningstrenden här för att stanna

Många talar om att tänka klimatsmart vad mat, shopping och kläder beträffar, men få är medvetna om att elektronik faktiskt är en av de största miljöbovarna. Materialen som finns i telefoner och annan elektronik tas ur jordens berggrunder och utarmar den. När vi sedan köper nytt på frekvent basis, krävs det ännu mer för att hålla oss tillgodo. Även elen är miljöskadlig vid stor användning. Det är dags att ta ställning och göra en tvärvändning!

Att laga en telefon är betydligt billigare än att köpa nytt. Bara några av de senaste modellerna kostar långt över 10 000 kronor vilket gör att du sparar in tusenlappar genom lagning. För den händige teknikfreaken går det också bra att pilla runt själv, men för den verklige amatören så bör telefonen lämnas in och återfås i så gott som nyskick.

I många fall är det egentligen inget fel på telefonen. Kanske bara batteriet har börjat urladda på stört eller telefonen har fått vatten i eller på sig. Att då investera i en helt ny modell när den gamla kan åtgärdas, är ett höjande pekfinger mot dig. Därför är det dags att haka på den nya trenden att laga det som är trasigt och sluta slösa.