Varje år anmäls tusentals inbrott i hus och hem där saker för tusentals kronor fräckt själs av tjuvarna – men det finns smarta sätt att hålla tjuven borta.

inbrottstjuv kofotEnligt Brottsförebyggande rådet BRÅ anmäldes hela 88 600 inbrottsstölder under 2014 vilket innebär en ökning med 4 procent jämfört med statistiken på områden år 2013 – och det är i villor och radhus som flest inbrott begås. Där har antalet anmälningar om inbrott ökat med 7 procent till 14 600 brott och inbrott i lägenhet ligger inte långt efter med en ökning av 5 procent 7 740 inbrott under fjolåret. Men vad ska man göra för att skydda sig mot inbrott? Jag hyr ett minilager hos Bigeasy för att skydda mina värdesaker under semestertider när hemmet står tomt exempelvis, men det finns andra saker som man också kan göra. Polisen tipsar om att göra följande när man åker bort en längre period:

  1. Meddela grannarna om att du åker bort och be dem titta till hemmet då och då för att ta in post osv.
  2. Investera i ordentliga lås på både dörrar och fönster.
  3. Installera larm kopplar till larmcentral.
  4. Fotografera och märk gärna dina värdefulla föremål och förvara sedan bilderna i ditt bankfack.
  5. Oregelbunden timer på lamporna för att ge sken av att någon är hemma och ha även radion på timer så att det kommer ljus från hemmet.
  6. Skriv inte på sociala medier att du reser bort och vidarekoppa hemtelefonen till mobilen om möjligt.
  7. Ta bort alla trädgårdsredskap och verktyg från tomten så att dessa inte hjälper tjuven in i hemmet.

Ta emot råd av före detta inbrottstjuvar

På tv3 går just nu en programserie som kan vara värd att titta på för att lära sig mer om vad en inbrottstjuv tittar efter vid ett inbrott och hur det faktiskt går till. Programmet som heter ”Stoppa tjuven” och visar hur lätt tjuvar kan komma in i våra hem och ta det vi värderar allra mest – och programmet leds av de före detta tungt kriminella inbrottstjuvar som faktiskt visar exakt hur ett inbrott går till i verkligenheten och inte som man brukar se på Hollywoodfilmer. Så om du fortfarande är osäker på hur du ska skydda hemmet på bästa sätt kan detta vara en serie att följa i vår!