Under sommar och semester är det flera stöldvågor som sköljer in över landet – men det finns sätt att skydda sig mot tjuvar, och dessa tänkte vi tipsa om idag.

Att tjuvar är fräcka är ingen nyhet. Vi har till exempel tidigare skrivit om hur en inbrottstjuv lyfte bort hela fönstret för att ta sig in i hemmet, och det var verkligen en fräck stöld om något. Men som tur är finns en hel del saker som man kan göra för att skydda sig – och tipsen kommer från riktiga före detta tjuvar med ett förflutet av grov kriminalitet och inbrott!

Tjuvarnas bästa tips

inbrott tjuv dörrI Aftonbladet tipsar Anders Adali som själv är en före detta inbrottstjuv som nu bytt sida och hellre delar med sig av sina bästa knep för att göra livet surt för en tjuv som försöker göra inbrott. Till exempel säger han att tjuven faktiskt helst inte vill ta sig in gen
om ett trasigt fönster, utan han vill hellre gå in genom dörren. Därför är ordentliga lås på såväl ytterdörren som på balkongdörren något som kan vara värt att se över, för ju krångligare det är för tjuven att ta sig in desto större chans är det att han låter just ditt hem vara. Likaså finns en del smarta sätt att skydda sina saker om tjuven väl tar sig in i hemmet. Allt som gör det krångligare för tjuven att få fatt i dina värdesaker är desto bättre, för det som tjuven letar efter enligt Adali är nycklar till exempelvis bil, sommarstuga eller rent av vapenskåpet om man har ett sådant och andra attraktiva föremål innefattar pass, teknik och äkta smycken. Därför kan det vara bra att lägga dessa föremål på platser där tjuven inte letar såsom i smutstvätten eller i bankfack när det kommer till passet och värdefulla smycken som inte används ofta.

Smarta knep för att märka dina saker

Det finns även smarta sätt att märka dina saker om tjuven skulle få med sig dem. Till exempel finns i dag en DNA-märkning som man kan måla på sina saker och som dessutom är svåra för tjuven att ta bort samtidigt som de är enkla för polisen att spåra. Eller så kan man låsa in sina värdesaker i säkerhetsskåp som man fäster i golv eller vägg för att tjuven inte ska plocka med sig skåpet. Likaså är det viktigt att fokusera på enkla avskräckande saker såsom att sätta timer på lampor och radio så att de går igång under kvällen och även slumpmässigt sätts igång under dagarna, då tror tjuven att du är hemma. Och glöm heller inte vikten av att investera i en ordentlig säkerhetsdörr för ytterdörren och det finns även tillverkare som gör säkerhetsdörrar för balkongen så det kan också vara bra att hålla i minnet – för glöm inte: ju svårare och krångligare det är för tjuven att ta sig in desto större chans är det att ni slipper inbrott!