Hör du till alla dem som börjat jobba hemifrån nyligen, eller driver du sedan ett tag tillbaka ett företag med bas i hemmet? Alldeles oavsett har du i sådana fall en del säkerhetsaspekter att ta hänsyn till. Dem kan du lära dig mer om i den här artikeln.

En viktig sak med att jobba hemifrån är att du börjar ta för vana att separera jobbets prylar från dina privata saker, precis som du bör sträva efter att separera arbete och fritid. Du kan till exempel använda färgade kuvert för att skilja privat post från företagspost, skaffa en separat brevlåda med mera. Du bör också se över hur du agerar online, inte minst av säkerhetsskäl.

Viktigt hur du agerar online

Det senaste året har andelen som jobbar hemifrån ökat lavinartat, vilket beror på spridningen av Covid-19. Detta har i sin tur inneburit stora tekniska utmaningar för många företag, inte minst när det gäller datasäkerhet. I det fallet handlar en stor del av utmaningarna om att bibehålla datasäkerheten när fler anställda loggar in på företagens nätverk hemifrån. Det är dock utmaningar som i någon mån är ständigt relevanta för dig som driver företag hemifrån. Risken är stor att din datasäkerhet är mindre än den som existerar hos stora företag. Som tur är kan du täppa igen de viktigaste säkerhetsriskerna genom att agera med försiktighet och sunt förnuft. Hos Verksamt.se finns en hel del matnyttig information om detta. Här följer en sammanfattning.

Vett och etikett i datasäkerhet för småföretagare:

  • Använd långa, avancerade och unika lösenord för alla sammanhang där du behöver logga in.
  • Klicka inte på länkar i mejl som inte kommer från betrodda avsändare.
  • Skjut inte upp programuppdateringar i datorn och mobilen. Många uppdateringar innehåller nödvändiga säkerhetsuppdateringar.
  • Säkerhetskopiera alla dina viktiga data på minst två ställen.
  • Ge aldrig ut några koder till någon som uppger sig ringa från, eller mejla, från din bank eller någon myndighet.

Håll isär dina och företagets saker

Om du har en enskild firma eller ett mindre aktiebolag och jobbar hemifrån är det lätt hänt att dina prylar och företagets prylar blandas ihop. Vad är skillnaden undrar du? Den största skillnaden består i vem som äger sakerna. Om du har gjort skatteavdrag för saker som du köpt in till företaget så är de tekniskt sett inte dina. Skulle det gå dåligt för företaget kan allt som du köpt in till det bli en del av en eventuell konkursutförsäljning.

Ge ditt hemmakontor en separat ingång?

Det finns dock fler skäl än så till varför det är bra att du separerar arbete och fritid även när du jobbar hemifrån. Inte minst av säkerhetsskäl. I den andan skulle det till exempel kunna vara en bra idé, om du har möjligheten, att bygga en separat ingång till ditt kontor. Den ingången kan du då utrusta med säkerhetskamera, rörelsedetektorer med mera. Om du driver ett företag hemma har du med största sannolikhet både dyr utrustning som andra kan tänkas vilja komma över. Sammanfattningsvis bör du därför lägga stor energi både på att tänka på säkerheten online såväl som att du skyddar företagets hårdvara.