Hur länge skulle du klara dig utan el och rent vatten? Utan ett bra prepperkit skulle du förmodligen inte klara dig särskilt länge. Med rätt prylar och rätt tänk kan man klara sig längre än de flesta andra. Det gäller inte bara den stundande zombieapokalypsen – troligare händelser som naturkatastrofer, strömavbrott och allmäna farsoter som hotar kan lämna många i ett mycketutsatt läge. 

Stormen Alfrida har gjort en hel del hushåll i Roslagen strömlösa. En del lär får vänta flera veckor inann strömmen kommer återställas till sitt normala. Hur länge skulle du själv klara dig efter en sådan händelse? På Criseq säljer man prylar som ökar ens krisberedskap, du hittar allt från vattenrengörare, vevradio och färdiga krislådor med allt möjligt praktiskt i.

Prylarna du behöver för att överleva

Medvetenheten om våra hushålls allmänna sårbarhet inför naturkatastrofer och liknande är generellt sett låg i Sverige. Trenden börjar dock vända, eftersom fler och fler börjar ifrågasätta sin vardag som är högst beroende av att våra kommunikationer, vårt vatten och elnät fungerar som det ska. Ju bättre förberedda vi är på katastrofer, desto mindre sårbara blir vi förstås. Ett bra exempel på något som nyligen satt många hushåll ur spel är stormen Alfrida. Den ledde nämligen till att tusentals hushåll stod utan ström – länge. Läs om det i SVT, Aftonbladet och SR.

Här är några populära prylar att ha när man sysslar med krisberedskap:

  • Vevradio med solceller. Hur får du egentligen livsviktig samhällsinformation om internet lägger av? Genom radio, förstås. Men om elen är nere behöver du en radio som kan fungera ändå. Vevradion med solceller är en av de mest populäsa krisberedskapprylarna du kan ha.
  • Vi klarar oss inte länge utan vatten. Vid händelse av förorenat vatten behöver vi ett vattenfilter hemma. Det finns många olika typer av vattenfilter, både mer avancerade filter och enklare filter man kan ha i väskan.
  • Spritkök. Ett klassiskt instrument för matlagning. Glöm inte att ha T-sprit hemma till köket!
  • Mat med lång hållbarhet. Hur ser det ut i skafferiet egentligen? Eller är du en sån som bevarar allt i frysen? Om elen skulle lägga av skulle din frys bli värdelös. Fyll skafferiet med konserver och annat, som inte behöver mycket tillagning. Se till att ha mat med mycket proteiner, såsom burkbönor och annat.
  • Gasolvärmare. Utan el blir det snabbt kallt i hemmet. En gasolvärmare drivs istället på sprit, och finns i varianter som inte slukar allt för mycket energi.