Säkerhet för barn i hemmet handlar om allt från lådspärrar till att skruva fast bokhyllor och tunga vitrinskåp i väggen så att de inte riskerar att falla när ett barn klättar. Men det handlar också om att veta vilka kemikalier som är farliga och hur du skyddar barn från detta.

Säkerhet är a och o när man får barn. Med en gps-klocka kan du både se var dina barn befinner sig och snabbt och enkelt kontakta dem om du behöver. Dessutom är klockan på armen mindre benägen att gå sönder eller försvinna, som en dyr mobiltelefon kan vara. På gpsförbarn.se hittar du flertalet jämförelser av smarta klockor till barn som kan hjälpa dig att hitta rätt i det utbud som finns av denna produkt.

Säkerhet för barnen hemma

Vad mer för säkerhet är bra att ha i åtanke när du har barn? Om du har en bebis som precis har börjat ta sina första steg eller kryper fort fram över golvet är det viktigt att ”baby proofa” ditt hem. Det kan vara att se till så att inga vassa saker eller prylar som lätt går sönder är i barnhöjd, på småbord, hyllor eller liknande. Det är också jätteviktigt att skruva fast bokhyllor och vitrinskåp i väggen så att de inte faller om barnet bestämmer sig för att klättra – vilket kan hända. Det är jättefarligt att få en tung möbel över sig.

Möblers säkerhet är extra viktigt för IKEA som till och med har en dedikerad sida för det. Där går det att hitta bland annat följande:

  • Fönsterspärrar
  • Hörnskydd
  • Lådspärrar
  • Lås
  • Stötdämpare
  • Reflexer
  • Petskydd
  • Multispärrar

I en artikel i 1177 Vårdguiden går det att läsa vidare om hur kemikalier hemma kan vara farligt för klåfingriga barn. Och alla barn är ju i stort sett klåfingriga – så se till att de inte kommer åt farliga vätskor, pulver eller medel. Det kan vara att undvika att värma välling och mat i plast, i micron, eftersom det kan frigöra farliga ämnen från plasten som sedan överförs till maten eller drycken. Värm mat och dryck i glas i stället, eller i en kastrull på spisen. Se till att välja produkter utan bakteriedödande medel också, när du köper tvål, såpa eller liknande. Mer info om detta finns det här.