Att det varit trögt på bostadsmarknaden har väl inte undgått någon? Kön på hyresrätter är lång och har så varit under några år. Hos en del hyresvärdar krävs poängsystem med kötid på flera år även på små lägenheter. När det gäller bostadsrätter och villor har det varit en galopperande prisutveckling de senare åren och det har varit dyrt att hitta bostäder. Det har pratas om bostadsbrist, attefallshus och bostadsministrar.

Bostadsbristen är fortfarande stor och experter som Erik Holmberg, analytiker på Hemnet säger till tidningen Metro att det är alarmerande för landet och bostadsmarknaden att det byggs så lite trots att Sverige befinner sig i en högkonjunktur.

Att köpa sitt boende

Att köpa sitt boende är för väldigt många en investering. Det har investerats en del i byggprojekt som sålt lägenheter på planeringsstadiet, till ett pris som var aktuellt då, men som kanske vid inflyttningen kan ha varit ett över- eller underpris. Att köpa bostad på spekulation kan vara riskfyllt. Ränteläget är för närvarande ganska lågt, så det gynnar bolån och bostadsköp. Dessvärre är det inte alla som är i behov av bostad som kan få ett bolån eftersom det krävs inkomst och säkerhet för lånet. Blir du medlem hos Comboloan kan du få hjälp med att jämföra olika lånetjänster gällande privatlån och bolån, men även du som kanske har svårt att få bolån hos den vanliga banken kan få hjälp här.

För att få ett så bra erbjudande om lån som möjligt är det några saker du behöver uppge och tänka på vilket är följande:

  • De totala inkomsterna och tillgångarna för hushållet, samt övriga lån och krediter.
  • Helst inga betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.
  • Antal låntagare. Är ni båda sökande på lånet är ni två att betala på det, vilket är säkrare för både er och lånegivaren.
  • Anställningsform. Fast anställning är mest fördelaktigt.
  • Så låg belåningsgrad som möjligt och så hög kontantinsats som möjligt.
  • Information om fastigheten ni vill köpa, bostadsrätt eller villa, och postnummer.

 

Framtidens bostadsmarknad

Expertisen säger lite olika om hur det kommer att bli i framtiden. En del tror att priserna kommer att krascha och andra tror på en fortsatt men svag uppgång. Tidningen Dagens Industri rapporterar och följer med spänt intresse allt som rör framtidens bostadsmarknad, så planerar du att köpa hus borde du bli en flitig läsare och följa med i svängarna. Skulle priserna rasa är det givetvis bra för de som söker bostad, men å andra sidan är det fullt möjligt att antalet bostäder som läggs ut till försäljning kommer att minska markant. Inte många vill sälja till vrakpriser och då kan bostadsbristen bli ännu större eftersom säljarna hellre väntar på att priserna ska stiga igen. För den som vill köpa kan det innebära att det blir många köpare om få bostäder, vilket kan komma att trissa upp priserna ändå, men kanske inte riktigt lika mycket som det bitvis har varit.

Kommer det en lågkonjunktur inom en snar framtid kommer de som har sämre ekonomi att få det svårare, och de som köpt hus nu och med nöd och näppe kan betala av på det, kan komma att drabbas av höga räntor och få svårt att behålla sina bostäder.